Wednesday, November 11, 2015

Henoteism

"Henoteism" är en term för att tro på flera gudar, men bara dyrka en. Själv fick jag höra detta ord första gången på grundkursen i religionshistoria hösten 1983.

Det var vår lärare Ulf Drobin, som lade ut texten om att den israelitiska religionen från början inte var monoteistisk utan alltså henoteistisk. Han menade att om man läser Gamla Testamentet noga kan man finna en mängd spår efter denna tidigare fas.

Av någon anledning reagerade jag starkt mot detta. Jag sa att det trodde jag inte på, så han började läsa upp det ena bibelcitatet efter det andra, som han menade visade på detta. Jag var envis, och underkände dem alla.

Men till sist kom han med ett som fick mig att ge upp. Det var från Psaltaren 82:1 och det löd sålunda: ”Gud står i gudaförsamlingen, i gudarnas krets håller han dom.”

Då kapitulerade jag. Jag fick så att säga konvertera till det allmänt accepterade religionshistoriska synsättet.

Kristna fundamentalister håller naturligtivs inte med. Mera modesta kristna kan ofta hålla med om detta som ett historiskt faktum, men de är naturligtvis inte själva henoteister... Detsamma gäller förstås dagens judar.

Men det finns ett undantag. Mormonerna är faktiskt henoteister. De tror just att det finns flera gudar, men att man endast ska dyrka "vår", På sätt och vis är de väl en av de ytterst få grupper som anammat detta element i den ursprungliga israelitiska religionen. Och detta innan religionshistorikerna upptäckte att det överhuvudtaget funnits...

4 comments:

  1. Även Zecharia Sitchin pratade om flera gudar..

    Zecharia Sitchin (Russian: Заха́рия Си́тчин; July 11, 1920 – October 9, 2010)[1] was a Soviet-born American author of books proposing an explanation for human origins involving ancient astronauts. Sitchin attributes the creation of the ancient Sumerian culture to the Anunnaki, which he states was a race of extraterrestrials from a planet beyond Neptune called Nibiru.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_astronaut_hypothesis
    Proponents subscribing to the resultant paleocontact hypothesis proposal, particularly in the latter half of the 20th century, include Erich von Däniken, Giorgio A. Tsoukalos, Zecharia Sitchin, Robert K. G. Temple, David Icke, and Peter Kolosimo

    "The Anunnaki (also transcribed as: Anunaki, Anunna, Anunnaku, Ananaki and other variations) are a group of deities in ancient Mesopotamian cultures (i.e., Sumerian, Akkadian, Assyrian, and Babylonian)."
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anunnaki

    ReplyDelete
  2. Naturligtvis gjorde han det, då hans utgångspunkt var den sumerisk-babyloniska religionen...

    ReplyDelete
  3. Ancient astronaut hypothesis är ju aktuell nu eftersom Hollywood ska släppa Prometheus 2 som tar upp den.. och Alex Jones har tydligen REDAN sett filmen.. https://www.youtube.com/watch?v=bkK2JJr1ia4..

    Nu är ju inte det här exakt "henoteism" (tron på flera gudar men dyrkandet av en) men likväl handlar det ju om polyteism (flera gudar) och den här teorin (panspermi) att jorden skulle fått liv till sig sänt från yttre rymden.

    För övrigt så finns det väl många hinduer som man borde kalla henoteister? Jag menar att det tror på flera gudar men dyrkar en som de favoriserar eller anser står över de andra gudarna på något sätt?

    ReplyDelete
  4. Ja, men de tar inte avstånd från de andra. Det gjorde israeliterna. De menar också att de när som helst om de så att säga får lust kan byta ut altaret till Kali till ett med Lakhsmi etc. så jag vet inte om de är "riktiga" henoteister. För övrigt är de mer intellektuella hinduerna nästan alltid monoteister i grunden, de ser de olika gudarna som aspekter av en enda.

    ReplyDelete