Wednesday, September 25, 2024

Men alla hällristningar är ju inte från bronsåldern

Köpte en bok för några dagar sedan. Den hette "Hällristningarnas värld" och är skriven av Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet. 

Jag är intresserad av hällristningar, i synnerhet de äldsta, från stenåldern, med uppenbara rötter i tiden före jordbruket. De skapades i ett egalitärt samhälle, och avbildar i hög grad älgar. 

Älgarna var förstås föda, men det finns också tecken på en kult av älghonor i ett bälte som sträcker sig långt över Ryssland. 

Under äldre bronsåldern gjordes också hällristningar. De avbildar ofta män med vapen, ofta s.k. ityfalliska män, med andra ord män med erigerade penisar. Dessutom avbildas ofta skepp. 

Av allt att döma var detta samhälle hierarkiskt, styrda av mäktiga hövdingar. En del av dessa fick jättelika begravningar, med enorma jordhögar som täckte en enkelgrav, där alltså endast en person låg begraven. 

Det torde vara en fortsättning av den kultur som kom till Sverige genom den s.k stridsyxekulturen, i slutet av yngre stenåldern.

Nåväl, jag började läsa Lings bok, och efter en kort tid ångrade jag att jag köpt den. Jag kunde knappast lämna tillbaks den, eftersom jag redan hade gjort anteckningar i den. 

För trots bokens titel handlade den i stort sett helt om bronsåldersristningarna. 

På sidan 10 får man läsa: "Hällristningarna gjordes under bronsåldern, en tidsepok som började för 3800 år sedan, och varade till för 2300 år sedan". 

Jag undrade hur okunnig en professor i arkeologi kunde vara - hade han aldrig hört talas om stenåldersristningar? 

Men riktigt så okunnig var han inte. Om man tar sig till sidan 107 får man plötslig reda på att "det  finns hällristningar och hällmålningar som anses vara hela två eller tre tusen år äldre". Trots en märklig formulering på just denna sida som antyder att han redan hade sagt just detta, torde det komma som en överraskning för de arkeologiskt oskolade läsare, som börjat läsa boken 

Efter det kommer tio sidors redogörelse för stenåldersristningar, kombinerat med en vag hänvisning till att några icke namngivna forskare tror att dessa egentligen är senare än vad man tidigare trott, och kanske till och med från bronsåldern. Men sedan är det slut med denna avstickare. 

Totalt sett handlar bokens ca 170 sidor om bronsåldersristningar - medan stenåldersristningarna får 10 sidor, 

Boken borde byta namn. Den borde förstås heta "Bronsåldersristningarnas värld". 

Författaren tycker tydligen att de tusentals åren av ristningar som kommer före bronsåldern är mer eller mindre ointressanta. Det får han gärna tycka, men då borde han gett boken ett annat namn. 

Så skulle i alla fall jag sluppit göra av med pengar i onödan. 

PS. För den som vill läsa ett arbete om hällristningar som inte är lika selektivt, rekommenderas antologin "Hällmålningar och hällristningar i Sverige" från 1989. Den borde vara lätt att få tag på i forskningsbibliotek.

Wednesday, September 18, 2024

Min lic-uppsats

Jag skrev en gång (1998) en lic-uppsats om Aleister Crowley och satanism. Den blev hårt angripen. Nu har jag genom en vänlig handling från en fb-vän fått den tillskickad mig som en PDF-fil. Hen hade beställt den från Stockholms Universitet och fått betala 300 kronor för den. Jag skickade naturligtvis hen 300 kronor.

Jag har försökt se om det går att länka till den på min blogg eller på flödet på Facebook men det går tydligen inte. Men jag kan skicka den via mail.
 
Om någon till äventyrs vill läsa den kan hen skicka ett mail till mig så skickar jag den gratis. Då slipper hen att betala de 300 kronor som man måste betala om man beställer den från universitetet.
 
Jag står inte för allt i den idag, men när jag nu på nytt läst igenom stora delar av den tycker jag att den är bättre än jag mindes den som.
 
De definitioner av satanism som jag använder mig av i den använder jag inte längre.. Men definitioner kan ju inte i sig vara felaktiga eller riktiga - bara mer eller mindre lämpliga.
 
Jag har förstås haft den hemma ï papperversion hela tiden, men  har inte läst i den på länge.