Thursday, July 11, 2024

Bibelord som fundamentalister brukar undvika

Jag har alltså plågat mig igenom US-amerikanska fundamentalister av olika slag. 

Den öppna cynismen kan man finna hos calvinisterna; de mer karismatiska evangelikalerna är inte lika öppet cyniska. Men även dessa utgör en egenartad läsning (eller lyssnande, om det handlar om YouTube).. 

I motsats till calvinisterna tror de att människor har en fri vilja. Om man således fritt väljer att ta emot Jesus kommer man till himlen, om man likaså fritt väljer att inte göra det kommer man till helvetet. Så enkelt är det. 

De verkar också mena att det är ett stort, djärvt och uppoffrande steg att ta emot Jesus. Men om man lever i US-amerikansk medelklass idag är detta steg vare sig stort, djärvt eller framförallt speciellt självuppoffrande. De kan fortsätta att  leva ett bekvämt medelklassliv, och gå till en liten trevlig medelklasskyrka, och sjunga vackra psalmer. 

Men när jag besökte en sådan YouTube- sida, och påpekade att Jesus i de synoptiska evangelierna framförallt kräver gärningar, blev resultatet upprört. Det förklarades faktiskt att jag hade dömt mig själv med dessa kommentarer. 

Då tog jag bort dem och lade istället ut några  bibelord - fast på engelska (se nedan). Jag fick inget svar, men till min förvåning togs de inte bort. De fick faktiskt  alltså stå kvar, fast  okommenterade, även om de inte direkt placerades bland toppkommentarerna. 

Den US-amerikanska medellass som fylkas i de karismatisk-fundamentalistiska grupperna kan nog inte riktigt föreställa sig vad de tidigaste kristna var för några. De var nästan alla fattiga,  de tyckte definitivt illa om de välbärgade. Vilket definitivt avspeglas i nedanstående, men även andra, bibelord. 

Men på olika USA-sidor framhålls hela tiden att evangeliet absolut  inte är "vänster".  De verkar å andra sidan ha dimmiga begrepp om vad "vänster" är för något - de exemplifierar för det mesta endast med att de i motsats till vänstern är mot aborter och mot HBTQ. 

Många av dem röstar sedan på den inte så speciellt kristne mångmiljardären Donald Trump, och verkar se honom ungefär som Gamla Testamentet beskriver perserkonungen Cyrus (Kores).  Precis som denne räddade judarna från den babyloniska fångenskapen kommer Trump att rädda USA från "Woke"... som om det på något sätt vore jämförbara storheter. 

Detta gäller faktiskt karismatiker oftare än calvinister - de sistnämnda verkar inte riktigt lika ofta  uttala sig politiskt. 

Men båda dessa strömningar har lyckats med något som kristendomens fiender aldrig har lyckats med. Att få Jesus att verka löjlig. 

Och man kan tycka mycket om Jesus -  men löjlig var han faktiskt inte.

---------------

Nedan de verser jag lade ut på engelska en sådan sida. .

Jakobsvrevet 5 (Dess författare anses vara bror till Jesus)
 

'Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er. Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal, ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar.Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen. Ni har dömt, ni har dödat den rättfärdige, och han gör inte motstånd mot er.'


Lukas 18
 

'En uppsatt person frågade honom /Jesus/: »Gode mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?« Jesus svarade: »Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud. Du kan budorden: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte dräpa, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Visa aktning för din far och din mor.« Mannen sade: »Allt detta har jag hållit sedan jag var ung.« Då sade Jesus: »Ett återstår för dig: sälj allt du äger och dela ut åt de fattiga, så får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.« När han hörde detta blev han bedrövad, för han var mycket rik. Jesus såg att han var bedrövad och sade: »Hur svårt är det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.«'

Lukas 6

'Han /Jesus/ lyfte blicken, såg på sina lärjungar och sade:

»Saliga ni som är fattiga,

er tillhör Guds rike.
 

Saliga ni som hungrar nu,

ni skall få äta er mätta.

Saliga ni som gråter nu,

ni skall få skratta.
 

Saliga är ni när man för Människosonens skull hatar er och stöter bort er och smädar er och gör ert namn avskytt. Gläd er på den dagen och dansa av fröjd, ty er lön blir stor i himlen. På samma sätt gjorde ju deras fäder med profeterna.
 

Men ve er som är rika,

ni har fått ut er glädje.
 

Ve er som är mätta nu,

ni skall få hungra.

Ve er som skrattar nu,

ni skall få sörja och gråta.
 

Ve er när alla berömmer er. På samma sätt gjorde ju deras fäder med de falska profeterna.'

Apostlagärningarna 4-5
 

'Alla de många som hade kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt.  Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om att herren Jesus hade uppstått, och de fick alla riklig del av Guds nåd. Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ner den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och en efter hans behov. Josef, en levit från Cypern som apostlarna kallade Barnabas, det vill säga Tröstens son, sålde också han en åker han ägde och kom och lade ner pengarna framför apostlarna.

En man som hette Ananias sålde tillsammans med sin hustru Sapfeira en egendom. Med hustruns vetskap tog han undan en del av köpesumman och kom och lade ner resten framför apostlarna. Då sade Petrus: »Ananias, hur har Satan kunnat fylla ditt hjärta, så att du försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du har fått för din jord? Var den inte din så länge du ägde den, och förfogade du inte över pengarna när den var såld? Hur kunde du komma på tanken att göra så? Det är inte människor du har försökt lura, utan Gud.« Vid de orden föll Ananias död ner, och alla som hörde på greps av stor fruktan. De yngre männen svepte honom, bar bort honom och begravde honom.
 

Omkring tre timmar senare kom hans hustru dit utan att veta vad som hade hänt. Petrus vände sig till henne: »Säg mig, var det allt ni fick för jorden?« – »Ja, det var allt«, svarade hon. Men då sade Petrus: »Hur kunde ni komma överens om att utmana Herrens ande? Du hör stegen utanför dörren – det är männen som har begravt din man, och nu skall de bära bort dig.« I samma ögonblick föll hon ner framför honom och dog. När de unga männen kom in fann de henne död, och de bar bort henne och begravde henne bredvid hennes man. Stor fruktan grep hela församlingen och alla som hörde talas om denna händelse.'


No comments:

Post a Comment