Saturday, July 27, 2024

Är Trump den nye Jesus?

På  den ofrivilliga grannbloggen "Ashtar Command Book Blog" hittade jag denna länk.

Ashtar Command Book Bloog har ofta intressanta länkar, men har ofta,  eller oftast, åsikter som jag absolut inte delar....

I den länk som den nyligen delade kan vi se en US-amerikansk kristen fundamentalist som upprörs över hur många kristna Trumpanhängare på största allvar jämför sin favoritpolitiker med Jesus och ibland till och med verkar sätta Donald Trump högre än Jesus. 

Bibelcitat tolkas som om de egentligen handlar om Trump. En del anses till och med handla om det misslyckade mordförsöket på Trump...

Trump beskrivs som den av Gud utvalde frälsaren. 

Det är en av flera orsaker som gör mig på gränsen till skräckslagen inför perspektivet av en Trumpseger. En presidentkandidat som av stora entusiastiska anhängarskaror ses som Guds utvalde, och som åtminstone implicit ser dennes fiender som representanter för Satan, är förstås problematisk. 

I synnerhet som han själv aldrig öppet distanserar sig från dessa tolkningar,. Och i synnerhet om han skulle vinna i november.

Saturday, July 20, 2024

En video...

...med den "tidigare" Doreen Virtue, där hon berättar att hon just har skapat ett alternativ till tarot-kort, där hon tagit bort de mörka symbolerna och ersatt den med ljusa. Kan ses här.  Det ger ett mycket sympatiskt intryck, och verkar så här i efterhand ha varit ett riktigt människovänligt initiativ.

Så tråkigt då att hon själv sedan, i en djupare mening,  slog över till något mycket, mycket mörkt. Med helvetespredikningar och hatisk intolerans.

Men kan någon invända: Virtues tidigare verksamhet var enfaldig, naiv, och dessutom tjänade hon en förfärlig massa pengar på eländet.  Kanske det. Men det skadade knappast någon - på något entydigt sätt

Att få leva i en idyllvärld med fairies, enhörningar och änglar må kunna ses som passiviserande. Men behöver i och för sig inte vara det. Och det kan få bedrövade människor att må lite bättre. Vilket Virtue i många fall nog lyckades med. 

I dag skador hon de människor som hon lyckas dra in i sin mörka värld.

Det påminner om utvecklingen av "andliga" UFO-teorier. På femtiotalet hade vi Adamski, Bethurum, Fry, Klarer , och andra contactees som spred budskap om räddare från kosmos, Kan tyckas varit pinsamma, men de skrämde inte ihjäl några, Sedan kom teorier om ondskefulla ufonauter, som bedrog, manipulerade och lockade folk i fördärvet.

Jag minns mycket väl skräckkänslan när jag först låste John Keels mörkerufologiska bok "UFOs Operation Trojan Horse" natten mellan den 28 februari och 1 mars 1975. En  närmast skräckfylld natt.

Även om contactees kanske var "opium för folket" i en viss mening skapade de inte skräckångest. Och medan den tidigare Virtue kanske var opium för folket i ungefär samma mening skapade hon inte heller skräck - som hon faktiskt gör nu.

Jag önskar faktiskt att Doreen Virtue går tillbaks till sina tidigare New Age-läror. De är måhända naiva och rentav passiviserande, men både hon och hennes läsare skulle nog må bättre av det.

Wednesday, July 17, 2024

Doreen Virtues tragiska historia - i två delar

Av någon anledning har jag under en ganska lång tid varit fascinerad av Doreen Virtues öde. Hon var alltså en nyckelfigur i New Age-kretsar och fick sedan en "uppenbarelse" från "Jesus" i början av 2017 som ledde henne in på en helt annan väg. 

Denna väg visade sig vara ett gradvis fall in i en mer och mer extrem kristen fundamentalism där alla som inte fått "Guds nåd" kommer att brinna i helvetet i evighet. Idag verkar hon mest av allt samarbeta med extrema calvinister, som anser att minst 9/10 av alla människor redan innan de fötts varit predestinerade till helvetet.

Jag väljer att länka till två kritiska videor som berättar historien om Doreen Virtues historia på ett pedagogiskt sätt. .Här kan man se del 1 och  del 2.

Jag delar inte den världsbild som finns i dessa videor,  men beskrivningen av  Virtues utveckling är pedagogisk.

Doreen Virtue säger själv att hon efter sin omvändelse gick från mörker till ljus. Jag skulle snarare säga att hon gick från en ganska så ljus (om än kanske lite flummig och naiv) livssyn till det mest nattsvarta fundamentalistiska mörker.

Monday, July 15, 2024

Kvinnor ska tiga i högerkristna församlingar

Rörelsen runt Donald Trump är en mobilisering av några av de mest arkaiskt reaktionära patriarkala elementen i USA. 

Den kristna höger som utgör en av Trumprörelsens stöttepelare består till stor del (troligen till majoriteten) av grupper som definitivt hävdar att kvinnor absolut inte får vara ledare (som ex.vis pastorer och präster) i kristna församlingar. 

Detta är en uppfattning som otäckt nog även delas av många högerkristna kvinnor.

På denna sida kan man läsa lite om detta fenomen.

Sunday, July 14, 2024

Mahishasura Mardini - om hur Durga besegrar ondskan - om hur Durga besegrar ondskan

Efter att ha plågat mig igenom diverse mörka texter med patriarkala US-fundamentalistiska intriger längtar jag efter frisk luft. Och finner den i sången om Mahisasura Mardini - det eviga eposet om hur gudinnan Durga (och Kali) besegrar manliga demoner. Som kan höras och ses i en ovanligt suggestiv version här.

Patriarkal fanatism är rent definitionsmässigt ondskefull...

Friday, July 12, 2024

Doreen Virtue....

... skulle inte gilla om hon visste att jag letar reda på hennes gamla videos som hon inte längre kontrollerar.

Men här får vi i alla fall reda på att hon 2012 inte tillhörde de som var skräckslagna över Mayakalenderns slut. Hon låter riktigt sansad.

Men det var innan mörkret sänkte sig över henne. Ett uttryck som hon vilt skulle protesterat mot, hon tror ju att hon har sett ljuset.

Vilket för henne innebär att hon med dyster min förkunnar att hon själv är frälst, men att alla (dvs den överväldigande majoriteten av alla människor) som inte fått  "Guds nåd" kommer att plågas i helvetet i oändlighet. Vilket hon numera inte verkar ha några problem med.

Jag föredrar trots allt glättad New Age-förkunnelse (hur naiv den än kan vara) än fundamentalistiskt mörker. Det är i alla fall min spontana känsla. Det förstnämnda gör i alla fall mindre skada.

Doreen Virtue "frälstes" från New Age och hamnade i en mörk lära, som om jag använde hennes egen terminologi nog skulle kunna kalla demonisk. Nu vill jag inte använde mig av hennes terminologi och vill absolut inte uttala mig om vad som är "demoniskt" eller inte. Men avgrundslikt mörker kallar jag det gärna.

Att "frälsas"" från New Age till en sådan mörk fundamentalism är som att "frälsas" från beroende av cider till - beroende av heroin.

Tyvärr är hon inte endast beroende av det - hon säljer det också vidare. Tragiskt öde. förvisso.

Thursday, July 11, 2024

Bibelord som fundamentalister brukar undvika

Jag har alltså plågat mig igenom US-amerikanska fundamentalister av olika slag. 

Den öppna cynismen kan man finna hos calvinisterna; de mer karismatiska evangelikalerna är inte lika öppet cyniska. Men även dessa utgör en egenartad läsning (eller lyssnande, om det handlar om YouTube).. 

I motsats till calvinisterna tror de att människor har en fri vilja. Om man således fritt väljer att ta emot Jesus kommer man till himlen, om man likaså fritt väljer att inte göra det kommer man till helvetet. Så enkelt är det. 

De verkar också mena att det är ett stort, djärvt och uppoffrande steg att ta emot Jesus. Men om man lever i US-amerikansk medelklass idag är detta steg vare sig stort, djärvt eller framförallt speciellt självuppoffrande. De kan fortsätta att  leva ett bekvämt medelklassliv, och gå till en liten trevlig medelklasskyrka, och sjunga vackra psalmer. 

Men när jag besökte en sådan YouTube- sida, och påpekade att Jesus i de synoptiska evangelierna framförallt kräver gärningar, blev resultatet upprört. Det förklarades faktiskt att jag hade dömt mig själv med dessa kommentarer. 

Då tog jag bort dem och lade istället ut några  bibelord - fast på engelska (se nedan). Jag fick inget svar, men till min förvåning togs de inte bort. De fick faktiskt  alltså stå kvar, fast  okommenterade, även om de inte direkt placerades bland toppkommentarerna. 

Den US-amerikanska medellass som fylkas i de karismatisk-fundamentalistiska grupperna kan nog inte riktigt föreställa sig vad de tidigaste kristna var för några. De var nästan alla fattiga,  de tyckte definitivt illa om de välbärgade. Vilket definitivt avspeglas i nedanstående, men även andra, bibelord. 

Men på olika USA-sidor framhålls hela tiden att evangeliet absolut  inte är "vänster".  De verkar å andra sidan ha dimmiga begrepp om vad "vänster" är för något - de exemplifierar för det mesta endast med att de i motsats till vänstern är mot aborter och mot HBTQ. 

Många av dem röstar sedan på den inte så speciellt kristne mångmiljardären Donald Trump, och verkar se honom ungefär som Gamla Testamentet beskriver perserkonungen Cyrus (Kores).  Precis som denne räddade judarna från den babyloniska fångenskapen kommer Trump att rädda USA från "Woke"... som om det på något sätt vore jämförbara storheter. 

Detta gäller faktiskt karismatiker oftare än calvinister - de sistnämnda verkar inte riktigt lika ofta  uttala sig politiskt. 

Men båda dessa strömningar har lyckats med något som kristendomens fiender aldrig har lyckats med. Att få Jesus att verka löjlig. 

Och man kan tycka mycket om Jesus -  men löjlig var han faktiskt inte.

---------------

Nedan de verser jag lade ut på engelska en sådan sida. .

Jakobsvrevet 5 (Dess författare anses vara bror till Jesus)
 

'Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er. Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal, ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar.Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen. Ni har dömt, ni har dödat den rättfärdige, och han gör inte motstånd mot er.'


Lukas 18
 

'En uppsatt person frågade honom /Jesus/: »Gode mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?« Jesus svarade: »Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud. Du kan budorden: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte dräpa, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Visa aktning för din far och din mor.« Mannen sade: »Allt detta har jag hållit sedan jag var ung.« Då sade Jesus: »Ett återstår för dig: sälj allt du äger och dela ut åt de fattiga, så får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.« När han hörde detta blev han bedrövad, för han var mycket rik. Jesus såg att han var bedrövad och sade: »Hur svårt är det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.«'

Lukas 6

'Han /Jesus/ lyfte blicken, såg på sina lärjungar och sade:

»Saliga ni som är fattiga,

er tillhör Guds rike.
 

Saliga ni som hungrar nu,

ni skall få äta er mätta.

Saliga ni som gråter nu,

ni skall få skratta.
 

Saliga är ni när man för Människosonens skull hatar er och stöter bort er och smädar er och gör ert namn avskytt. Gläd er på den dagen och dansa av fröjd, ty er lön blir stor i himlen. På samma sätt gjorde ju deras fäder med profeterna.
 

Men ve er som är rika,

ni har fått ut er glädje.
 

Ve er som är mätta nu,

ni skall få hungra.

Ve er som skrattar nu,

ni skall få sörja och gråta.
 

Ve er när alla berömmer er. På samma sätt gjorde ju deras fäder med de falska profeterna.'

Apostlagärningarna 4-5
 

'Alla de många som hade kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt.  Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om att herren Jesus hade uppstått, och de fick alla riklig del av Guds nåd. Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ner den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och en efter hans behov. Josef, en levit från Cypern som apostlarna kallade Barnabas, det vill säga Tröstens son, sålde också han en åker han ägde och kom och lade ner pengarna framför apostlarna.

En man som hette Ananias sålde tillsammans med sin hustru Sapfeira en egendom. Med hustruns vetskap tog han undan en del av köpesumman och kom och lade ner resten framför apostlarna. Då sade Petrus: »Ananias, hur har Satan kunnat fylla ditt hjärta, så att du försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du har fått för din jord? Var den inte din så länge du ägde den, och förfogade du inte över pengarna när den var såld? Hur kunde du komma på tanken att göra så? Det är inte människor du har försökt lura, utan Gud.« Vid de orden föll Ananias död ner, och alla som hörde på greps av stor fruktan. De yngre männen svepte honom, bar bort honom och begravde honom.
 

Omkring tre timmar senare kom hans hustru dit utan att veta vad som hade hänt. Petrus vände sig till henne: »Säg mig, var det allt ni fick för jorden?« – »Ja, det var allt«, svarade hon. Men då sade Petrus: »Hur kunde ni komma överens om att utmana Herrens ande? Du hör stegen utanför dörren – det är männen som har begravt din man, och nu skall de bära bort dig.« I samma ögonblick föll hon ner framför honom och dog. När de unga männen kom in fann de henne död, och de bar bort henne och begravde henne bredvid hennes man. Stor fruktan grep hela församlingen och alla som hörde talas om denna händelse.'


Monday, July 8, 2024

En pre-fundamentalistisk Virtue-video

Jag har under de senaste åren plågat mig igenom många videos av Doreen Virtue, och för den delen andra US-amerikanska kristna fundamentalister . En kristen men garanterat icke-fundamentalistisk kvinna som jag känt sedan 1972, föreslog en gång att jag tittar på sådana av samma anledning som andra tittar på skräckfilmer.  Det kan nog ligga något i det.

Doreen Virtue är en av de mest aktiva kristna fundamentalisterna på nätet. Hennes huvudsakliga budskap är att hon en gång var anhängare till New Age men att hon sedan "föddes på nytt" genom Guds nåd och att hon numera är frälst.

Exakt vilken typ av fundamentalism hon står för har för mig varit lite oklart. Men mest av allt ger hon numera intrycket av att vara calvinist.

Hon har haft ett nära samarbete med Justin Peters, en av de mest aktiva neo-calvinistiska propagandisterna på nätet. Han har på sin webbsida anslutit sig till den ärke-calvinistiska åsikten att alla människor är förfallna, i sig helt utan hopp, Men att de ändå kan få ett hopp om de, helt oförtjänt, får Guds nåd. Helt oförtjänt, eftersom alla människor sedan syndafallet, förtjänar att hamna i helvetet i oändlig tid. Alla, utan undantag.

Men alla kommer inte att få Guds nåd. Gud har sedan evig tid valt ut att vissa människor ska få hens nåd, medan andra inte ska få¨det. Det finns inga som helst kriterier för vilka som ska få det eller inte. Man får närmast intrycket av att Gud drar lott.

Nu låter inte Doreen Virtue lika brutal, men eftersom hon samarbetar med Peters, och också hyllar andra kända calvinistiska propagandister i USA, kan man dra slutsatsen att hon åsiktsmässigt står dem nära. Dessutom kan man i hennes predikningar hitta en rad antydningar om att hon faktiskt tror som dem. 

Jag vill tillägga att det här inte handlar om de stora kyrkorna med calvinistiskt ursprung, utan calvinistiska sekter, som framhåller de mest extrema inslagen i Calvins förkunnelse.

Dessutom är Virtue anti-feminist, åtminstone i den meningen att hon hårt driver linjen att kvinnor inte ska få vara religiösa lärare. De ska inte få vara pastorer eller präster, eller på annat sätt lära ut kristendom till en publik som innefattar både kvinnor och män. Elaka människor, inklusive jag själv, har länge påpekat att det är precis det hon gör - via nätet undervisar hon både kvinnor och män om sin egen variant av kristendom.

Hon brukar svara på detta påpekande med i mitt tycke ganska så underliga undanflykter.

Hon är en driven polemiker. Hon polemiserar gärna mot andra kristna, som inte delar hennes speciella variant av denna religion. Hennes polemik är ganska elak, men bitvis också ganska så skicklig.

Men hon har alltså en förhistoria. Under en lång tid försökte hon kombinera New Age-teman med en mycket odogmatisk form av kristendom. Enligt hennes själv skulle hon förr eller senare ha kommit till helvetet om hon hade fortsatt med detta. Men nu är hon alltså frälst, och slipper detta öde. Det är ju bra...

Hon har alltså inte kvar några av sina gamla texter eller videor på de sidor som hon kontrollerar, eller kan påverka. Men  det finns ju sidor hon inte kan påverka

Ett exempel är denna video.

Det är den första videon som jag har sett som gjordes före hennes omvändelse . Och jag måste medge en sak. Jag tycker bättre om den pre-fundamentalistiska Virtue än om den nuvarande. Vare sig det nu innebär att jag inte fått Guds nåd, eller något annat.

Det finns ett naivt drag hos den tidiga Virtue. Men naivitet är trots allt bättre än cynism. 

Här säger hon att alla människor har sin personliga skyddsängel, och att man kan be till denna för att få hjälp. Hon säger också att inte endast kristna utan även judar, muslimer och hinduer har sin personliga skyddsängel. Jag antar att hon menar att detta även gäller ateister. Det vore ju bra om det vore sant. Man kan ju alltid hoppas.

Det finns alltså en godhjärtat naivitet i denna video. Sedan är det ju en annan sak att hennes dåvarande verksamhet också måste beskrivas som kommersiell. Detta har hon själv också påpekat. Hon har offentligt bett Gud om förlåtelse för att hon tjänade pengar på att sprida villoläror.

Men det gäller ju än idag. Det finns med all sannolikhet fler engelsk-kunniga fundamentalister än det finns dito New Age-troende i världen idag. Och hennes senaste (mycket sålda) bok riktar sig till dem. Och så vitt jag fattar är hon idag långtifrån fattig.

Att tjäna pengar på religion är i sig en tveksam sysselsättning, men om man måste jämföra tycker jag att det är bättre att tjäna pengar på att inge alla läsare nån form av hopp, än att skänka vissa läsare trygghet och försöka skrämma de andra till "tro" genom en intensiv helvetesskräck.

Och återigen. I de mest tillförlitliga av evangelierna, de synoptiska, säger Jesus aldrig att man kommer till helvetet om man inte tror på honom. Vad än Virtue och andra så kallade evangelikaler än säger handlar Jesu lära om den dubbla utgången om gärningar - och inte om att man måste "ta emot" honom som sin "personliga frälsare".

Doreen Virtue är benhårt säker på att helvetet finns. För hennes egen skull hoppas jag innerligt att det inte finns.