Sunday, September 10, 2023

Doreen Virtue tycker inte att andra kvinnor ska få göra vad hon själv gör

Jag förstår inte varför jag plågar mig igenom Doreen Virtues utgjutelser. Måste vara en ovanligt destruktiv form av masochism.

Men jag noterar att i denna video anser hon att kvinnor inte ska får undervisa män. Börja på 20.40 för att se resonemanget.

Nej, det är inte hon som säger det först. Det är en man hon samtalar med som säger det, men hon håller genast med  honom.

Han hänvisar till Första Timotéerbrevet 2:12  och förklarar sedan att om kvinnor predikar för en församling som består både av kvinnor och män undermineras den bibliska synen på den roll som kvinnor ska ha.

Hon håller helt med honom.

Bakgrunden är att dessa två tittar på ett videoklipp där man  får se en kvinnlig framgångsteologisk predikant tala för ett massmöte. Virtue lägger ofta ut klipp där vi får se kristna som stöder rivaliserande  samfund tala, och förklarar sedan vad dessa gör för fel.

I det här fallet är föremålet för kritiken en framgångsteolog, och Virtue är emot framgångsteologi - vilket är ett av en av hennes få positiva drag.

Det är för övrigt ganska ofta, men långtifrån alltid, som hon tar med sig en likasinnad man när hon ska fördöma någon som hon ogillar. Eftersom mannen enligt henne är kvinnans överhuvud är det väl ett sätt att hålla sig på den säkra sidan.

Vad säger då bibelstället ifråga? Jo, detta: "Att själv undervisa tillåter jag henne inte och inte heller att bestämma över mannen, utan hon skall hålla sig tyst och stilla."

Vidrigt citat, och ett mycket bra argument mot dogmen att Bibeln i sin  helhet är Guds ofelbara ord. Men det bör noteras att inga fundamentalister någonsin applicerat denna dogm på alla bibelställen. De väljer ut de som de vill citera, och andra som de inte kan få in i sitt lärosystem hoppar de över. Det gäller även Virtue-sekten.

Men det finns en hake här. Det är ju av sammanhanget klart att Virtue inte kan tänka sig att stå på ett möte och predika för en blandad publik där män förekommer.

Men bibelstället nämner inga möten. Det säger att kvinnor inte ska få undervisa. Det talar inte heller om en blandad publik. Men vare sig Virtue eller hennes manlige bisittare reflekterar över Virtues många böcker, blogginlägg eller videofilmer där hon, tja, vad ska man säga, "undervisar".

Men om bibelstället inte säger ett ord om en blandad publik utan fördömer kvinnlig undervisning rakt av, betonar ju Virtues bisittare just det - med hennes instämmande.  Vilket ju visar att inte ens han (eller för den delen Virtue själv) lyckas vara lika fundamentalistisk som han låtsas.

Men även det skapar problem. Virtue "undervisar" om sin olustiga variant av kristendom i många forum. Ska vi verkligen tro att det endast är kvinnor som lyssnar på henne och läser henne? Om inte annat så har ju jag både läst och lyssnat på henne (tyvärr). Och jag betvivlar att alla andra som gjort det är kvinnor...

Virtue och hennes obehagliga bisittare är både misogyna - och inkonsekventa. Å ena sidan "undervisar" Virtue om att kvinnor inte ska få undervisa - å andra sidan gör hon det själv.

För Virtue  har fler agendor än en. Bland dessa återfinns bland annat spridandet av en extremt patriarkal ideologi - och att hon själv vill tjäna pengar på att sprida denna. 

När dessa två saker kombineras - blir det riktigt komiskt.

No comments:

Post a Comment