Sunday, November 19, 2023

Doreen Virtue - reinkarnation, kvinnlig undervisning, helvetespedikningar och rikedom

Jag har svårt att slita mig från Doreen Virtue. Om jag skulle uttrycka mig på ett sätt som hon definitivt själv skulle ogilla har hon närmast förhäxat mig. ;-)

Hon är karismatisk, och det även när hon säger de mest absurda saker. 

Ett problem är dock att-  efter att hon övertygats av sina fundamentalistiska mentorer att kvinnor inte har rätt att lära ut saker till en publik där även män ingår - har hon mer och mer gått över till att intervjua män som delar hennes horribla fundamentalism men som helt saknar hennes karismatiska utstrålning. De är kort och gott tråkiga. 

Men i denna video har hon för en gångs skull vågat tala helt själv. Det är måhända ett friskhetstecken - hon har tydligen vågat gå emot åtminstone en av sina vanföreställningar. 

Men studera gärna den videon. Och fundera över hur hon argumenterar.

Hon säger att hon skall lägga fram åtta bevis för att reinkarnation inte existerar. Av dessa går nr 1, 2, 3, 4, 7 och 8 ut på att den strider mot Bibelns klara ord. För var och en som inte hundraprocentigt tror att hela Bibeln är Guds ofelbara ord är det förstås ett icke-argument. . 

Nummer 6 är - om man tänker logiskt - ett argument FÖR reinkarnation. Det handlar nämligen om att vissa reinkarnationsminnen enligt Virtue har visat sig stämma. Men det är för henne märkligt nog ett argument mot. Varför  då? Därför att Satan har förmågan att ge en visioner som stämmer med verkligheten. Ett mer underligt cirkelresonemang är svårt att finna. 

Endast argument 5 - som tar upp de problem som befolkningsexplosionen skapar för reinkarnationsläran - kan ses som rationellt. 

Reinkarnationen är enligt Virtue en farlig lära - eftersom den får folk att glömma bort att om man inte får Guds nåd kommer man att brinna i helvetet. Själv är hon på den säkra sidan - hon är ju frälst och har alltså fått Guds nåd. Det är en märklig upplevelse att ta del av hennes nöjda "konstaterande" att hon själv är frälst medan alla de stackare som inte fått Guds nåd kommer att brinna i evighet. 

Doreen Virtue är idag ett flaggskepp för en gren av fundamentalismen i USA.  Bland hennes uppbackare finns även många personer som är än mer obehagliga än vad hon själv är. 

Själv säger hon att när hon var fången i New Age tjänade hon en massa pengar men nu lever hon ett enkelt liv. Det gör hon inte. Hon äger två mycket stora hus och gårdar, och av allt att döma är hon ganska så rik. 

Hon kan sin bibel. Därför är det märkligt att hon inte tagit hänsyn till dessa bibelställen. 

"Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon" (Matteus 6:24). 

”Men ve er som är rika, ni har fått ut er glädje. Ve er som är mätta nu, ni skall få hungra. Ve er som skrattar nu, ni skall få sörja och gråta” (Lukas 24:25). 

”Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike" (Matteus 19:24). 

 ”Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er. Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal, ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar. Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen." (Jakobsbrevet 5:1-5). 

"Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om att herren Jesus hade uppstått, och de fick alla riklig del av Guds nåd.Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ner den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och enefter hans behov. 

Josef, en levit från Cypern som apostlarna kallade Barnabas, det vill säga Tröstens son, sålde också han en åker han ägde och kom och lade ner pengarna framför apostlarna.

En man som hette Ananias sålde tillsammans med sin hustru Sapfeira en  egendom.Med hustruns vetskap tog han undan en del av köpesumman och kom och lade ner resten framför apostlarna. 

Då sade Petrus: »Ananias, hur har Satan kunnat fylla ditt hjärta, så attdu försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du har fått för din jord? Var den inte din så länge du ägde den, och förfogade du inte över pengarna när den var såld? Hur kunde du komma på tanken att göra så? Det är inte människor du har försökt lura, utan Gud.« Vid de orden föll Ananias död ner, och alla som hörde på greps av stor fruktan." (Apostlagärningarna 4-5).

Jag borde kanske få dåligt samvete för mina brutala val av citat. Men med tanke på hennes egna helvetespredikningar får jag det nog inte ändå.

Doreen Virtue sprider ett skräckens budskap. Om hon tog sin bokstavstolkning av Bibeln på allvar borde hon vara rädd själv.

No comments:

Post a Comment