Tuesday, November 21, 2023

Zoroastrismen - en lära som troligen liknade Jesus´

Genom denna länk kan ni se en video med en populariserad (kanske allt för populariserad) beskrivning av zoroastrismen.

Det är den religion som grundades av Zarathustra, av grekerna kallad Zoroaster.

Zoroastrismen uppstod i Persien och är världens äldsta monoteistiska religion. Det var med all sannolikhet influenser från denna religion som gjorde judendomen monoteistisk, och som gav kristendomen, och senare islam, impulsen till en världsbild där en god makt kämpade mot en ond.

Judendomen var inte monoteistisk från början. Religionsforskare är idag överens om att den israelitiska religionen, och den tidiga judendomen, var henoteistisk. Dvs dess utövare trodde att det fanns flera gudar, men man skulle endast dyrka en.

När judendomen blev monoteistisk har länge varit en stridsfråga, men den allmänna åsikten idag torde vara att den blev det vid mötet med zoroastrismen. Det skedde när perserkungen Cyrus (i Bibeln kallad Kores) invaderade Mesopotamien och befriade judarna från den babyloniska fångenskapen.

I Bibeln hyllas Kores som "Herrens smorde". Han är den ende representanten för en icke-judisk religion som hyllas på detta sätt i de hebreiska skrifterna.

Zoroastrismens påverkan på vad som skulle bli någon sorts föregångare till kristendomen kan studeras i de skrifter från Qumran - de så kallade Dödahavsrullarna - som upptäcktes 1947. Det bildspråk som användes i Qumran-gruppens teologi har faktiskt en hel del likheter med zoroastrismen.

I sin tur kom förstås även islam att påverkas av den monoteism som från början utvecklades av zoroastrierna.;

Zoroastrismen var alltså ursprunget till de senare monoteistiska religionerna..

Det finns dock ofta stora skillnader mellan zoroastrismen och dess efterföljare. Jag ska här fokusera på en stor skillnad mellan zoroastrismen och vad som sedan tyvärr kom att bli normativ kristendom. 

I peotestantisk kristendom anses det mycket ofta att människor frälses endast genom Guds nåd (en lära som jag alltså på sistone tagit del av vid studiet av Doreen Virtue-videor, som jag följet pga ett ganska så märkligt intresse).

Zoroastrismen hävdar däremot att människor har en fri vilja, och kan välja mellan gott och ont. Tre centrala begrepp är goda tankar, goda ord och goda handlingar. Dessa leder till frälsning medan motsatsen leder till förtappelse.

Det står i motsättning till normativ protestantisk kristendom men av allt att döma i samklang med vad Jesus sade. Jesus var kanske mer zoroastrier än kristen? 

Islam har ingen lära om Guds nåd utan anser att människor frälses både genom tro och gärningar.  Men i motsats till zoroastrismen finns det en predestinationslära i islam, som gör att det är mycket lätt att tolka den som att vissa människor är predestinerade till himlen, andra till helvetet. En sådan predestinationslära fanns ju även hos kristna teologer som Augustinus, Luther och Calvin.

Zoroastrismen har alltså ingen predestinationslära, vilket torde göra den till mer tilltalande - i alla fall för de som inte har filosofiska invändningar mot att tänka sig en fri vilja.

Zoroastrismen ger ett mer fridfullt intryck än de andra monoteistiska religionerna. Tycker i alla fall jag.Den har dessutom genom historien varit  betydligt mer tolerant än vad kristendom och islam mycket ofta varit.

Sedan är förstås helvetesläror alltid problematiska - i alla fall om man ser dem som specifika platser där de onda torteras. Men det går ju att förstå dem som mer symboliska beskrivningar av att onda tankar, ord och handlingar i slutändan slår tillbaka på de som har dessa. 

PS. Jag menar att zoroastrismen liknade Jesu lära genom att båda i grunden var gärningsläror. Däremot finns det inga belägg för att den delade Jesu fientlighet mot de rika och välbärgade...

Bild från 1800-talet som sägs föreställa olika faser i Zarathustras liv

No comments:

Post a Comment